miraDry is het revolutionaire antwoord op okselzweten

Wat is overmatig zweten

Waarom transpireren we?
Transpiratie is een van de belangrijkste manieren om onze lichaamstemperatuur te controleren. Door te transpireren bevochtigen we de huid en onttrekken we overmatige warmte weg uit ons lichaam. De verdamping van dat vocht zorgt voor afkoeling. Op die manier is zweten dus een gezonde en belangrijke lichaamsfunctie.

Iedereen transpireert, echter de een wat meer dan de ander. Bij inspanning, emoties en koorts is het normaal dat we meer zweten. Maar ook na het eten van sterk gekruid voedsel of in de overgang kun je wat meer last hebben van transpiratie. Echter sommige mensen transpireren ook wanneer hier geen duidelijke aanleiding voor is. In dat geval spreekt men van overmatig zweten of hyperhidrose.

Maak vandaag nog een afspraak voor een gratis en vrijblijvende intake bij onze dermatoloog in Helmond of Maastricht.


Maak nu een afspraak

Behandelopties

Hoe zorgt het lichaam voor transpiratievocht?
Ons transpiratievocht wordt aangemaakt door zweetklieren. Het zweet dat zij produceren bestaat vooral uit water en zout, maar het bevat ook orthocresol en paracresol die beide een antibacteriële werking hebben. Een mens produceert per etmaal tussen de 100 en 8000 ml zweet, afhankelijk van de omstandigheden. Zweetklieren liggen in het onderste gedeelte van de lederhuid, soms gedeeltelijk in het onderhuidse vetweefsel. Er zijn twee soorten zweetklieren: de eccriene zweetklieren en de apocriene zweetklieren.

De eccriene zweetklieren zijn de kleine zweetklieren die over ons hele lichaam voorkomen en een belangrijke rol in de temperatuurregulatie van ons lichaam spelen. Ze worden aangestuurd door dat deel van ons zenuwstelsel dat ook van invloed is op onze gemoedstoestand. Stress en andere emoties kunnen de eccriene zweetklieren op die manier aanzetten tot zweetproductie waarbij vooral de zweetklieren in ons gezicht en handpalmen worden geactiveerd.

De apocriene zweetklieren zijn de grotere zweetklieren waarvan de werking wordt beïnvloed door onder andere adrenaline. Ze bevinden zich onder meer bij de oksels en onze uitwendige geslachtsorganen. Het reukloze, olieachtige vocht dat ze uitscheiden gaat een verbinding aan met de bacteriën die zich altijd op onze huid bevinden. Dut geeft de onaangename zweetlucht als resultaat.

Wat is hyperhidrose?
Hyperhidrose is de medische term voor overmatig zweten. Meestal is het overmatig zweten beperkt tot oksels en handpalmen en/of voetzolen, maar het kan zich over de gehele huid (gegeneraliseerd) voordoen. Overmatig zweten kan ‘secundair’ optreden. Dit betekent dat zweten een uiting is van een onderliggende aandoening, bijvoorbeeld bij suikerziekte, schildklierstoornissen of door medicatiegebruik. Meestal is overmatig zweten echter primair, dat wil zeggen zonder aanwijsbare oorzaak. Het zweten kan invaliderende vormen aannemen. Okselzweten kan vanaf nu effectief, definitief en veilig worden aangepakt met de miraDry procedure.

Is het abnormaal om veel te zweten?
Er zijn in Nederland ongeveer 800.000 mensen die last hebben van hyperhidrose. Toch heerst er een onterecht groot gevoel van schaamte bij mensen die last hebben van overmatig zweten. Overmatig zweten beïnvloedt vaak de kwaliteit van leven. Wij horen vaak dat overmatig zweten leidt tot een terughoudendheid om een nieuwe liefdesrelatie aan te gaan, tot angst om op sollicitatiegesprek te gaan of het gewoon niet leuk vinden om naar feestjes te gaan omdat je altijd rekening moet houden met die zweetplekken onder je oksels. Het duurt vaak opvallend lang voordat mensen met overmatige transpiratie hulp zoeken. Terwijl er met miraDry tegenwoordig echt een definitieve oplossing bestaat!

Wat zijn signalen van overmatig zweten?

  • Belemmert okselzweten je dagelijkse bezigheden?
  • Gebruik je meerdere keren per dag deodorant
  • Houd je bij je kledingkeuze rekening met je okselzweten?
  • Wissel je meerdere malen per dag van shirt?
  • Schaam je j voor je okselzweet?
  • Heb je er genoeg van om je nog langer druk te maken over het overmatig okselzweten?

Indien je één of meerdere van bovenstaande situaties herkent , dan lost een eenmalige miraDry behandeling je zweetprobleem naar alle waarschijnlijkheid volledig en definitief op.

Hoe werkt de miraDry procedure? 
De miraDry zendt computergestuurd en gestandaardiseerd elektromagnetische energie naar de oksels. Deze energie genereert warmte, waardoor de zweetklieren beschadigd raken. Hierdoor worden deze beschadigde zweetklieren met hoge precisie en met blijvend resultaat volledig afgebroken. Tijdens de behandeling wordt de huid tegen oververhitting beschermd door middel van een continu werkend geavanceerd koelsysteem. Zweetklieren die eenmaal beschadigd zijn door een miraDry behandeling, kunnen niet meer herstellen. Hierdoor is het resultaat significant en blijvend. Het resultaat is bovendien direct na de behandeling merkbaar, terwijl de bijwerkingen gering zijn. Om 100% van de zweetklieren uit te schakelen is het in sommige gevallen nodig om een tweede behandeling te ondergaan.

Wat zijn de alternatieven?
Overmatig zweten kan op verschillende manieren behandeld worden. De meest eenvoudige methode is het gebruik van een deodorant. Dit werkt slechts matig en bestrijdt enkel de symptomen. Om het zweten daadwerkelijk te verminderen dient de zweetproductie beïnvloed te worden. Dit kan door óf enerzijds de werking van de zweetklier te verminderen óf anderzijds de zweetklier volledig te verwijderen. Dat kan op verschillende manieren gebeuren, met wisselende resultaten of ingrijpende gevolgen van dien. 

Botox injecties 
Om zweten te stoppen worden er kleine hoeveelheden Botox (botuline toxine) met kleine injecties in de huid gespoten. Botuline toxine is een zenuwgif dat wordt geproduceerd door de botulinebacterie. Het middel werkt op de zenuwuiteinden en blokkeert de signalen die de zweetklieren aanzetten tot productie van transpiratievocht. Hoewel het zweten daarmee effectief wordt verminderd, biedt deze behandeling slechts kortdurend resultaat. Na enkele maanden, variërend per persoon, moet de therapie worden herhaald. Na enkele maanden groeien nieuwe zenuwuiteinden aan die de geblokkeerde zenuwuiteinden vervangen. Indien je met name last hebt van een nare transpiratie geur, zul je merken dat injecties met Botox hier praktisch niets aan verandert. Dit komt doordat Botox alleen de eccriene zweetklieren beïnvloedt en niet de apocriene klieren. Deze apocriene klieren zijn verantwoordelijk voor de typische zweetgeur.

Operatie (endoscopische thoracale sympathectomie) 
Bij een endoscopische thoracale sympathectomie wordt tijdens een operatie in de borstholte de werking van de sympathische zenuwen geblokkeerd door middel van een clip op de zenuw of door de zenuw simpelweg door te snijden. Het is een relatief bevredigende methode, maar het resultaat is, net als bij Botox injecties, slechts tijdelijk van aard. Bovendien kunnen er serieuze complicaties ontstaan tijdens een operatieve ingreep, zoals infecties en onbedoelde zenuwschade. Een ander nadeel van deze behandeling is het zogenaamde compensatiezweten. Dit betekent dat de zweetklieren elders de zweetcapaciteit van de armen overnemen. Veel patiënten klagen na de operatie van toegenomen zweetvorming op rug, buik of voorhoofd.

Injectie met fenol
Een andere manier om zenuwuiteinden te blokkeren is door fenol ter plaatse te injecteren. We noemen deze behandeling percutane sympathectomie. Het biedt net als de andere technieken waarbij de sympathische zenuwen worden geblokkeerd, slechts een tijdelijke verbetering. 

Wegzuigen van zweetklieren (hydrosuctie) 
Het mechanisme van hydrosuctie lijkt veel op liposuctie. Hierbij wordt ongeveer één derde van het aantal zweetklieren verwijderd door deze onderhuids weg te zuigen. Het resultaat is een blijvende vermindering van het zweten, omdat de zweetklieren daadwerkelijk worden verwijderd. De behandeling is echter niet zonder gevaren en is pijnlijker en minder effectief dan de miraDry procedure. 

Zweetklier excisie of curettage 
Een zweetklier excisie houdt in dat operatief de huid wordt opengesneden en vervolgens alle zweetklieren worden weggesneden. Het is een effectieve ingreep die echter gepaard gaat met veel pijn en er ontstaan na de ingreep forse littekens. Bij de zweetklier curretage worden de zweetklieren weg geschraapt, zonder dat er extra huid wordt weggesneden. De resultaten van deze behandeling lopen nogal uiteen, de ingreep is vaak pijnlijk zijn en gaat gepaard met littekenvorming. Beide procedures worden door de dermatologen van Ceulen Huidkliniek niet aanbevolen.



Maak nu een afspraak

Bel mij terug