Hoe zorgt het lichaam voor transpiratievocht?

Ons transpiratievocht wordt aangemaakt door zweetklieren. Het zweet dat zij produceren bestaat vooral uit water en zout, maar het bevat ook orthocresol en paracresol die beide een antibacteriële werking hebben. Een mens produceert per etmaal tussen de 100 en 8000 ml zweet, afhankelijk van de omstandigheden. Zweetklieren liggen in het onderste gedeelte van de lederhuid, soms gedeeltelijk in het onderhuidse vetweefsel. Er zijn twee soorten zweetklieren: de eccriene zweetklieren en de apocriene zweetklieren.

De eccriene zweetklieren zijn de kleine zweetklieren die over ons hele lichaam voorkomen en een belangrijke rol in de temperatuurregulatie van ons lichaam spelen. Ze worden aangestuurd door dat deel van ons zenuwstelsel dat ook van invloed is op onze gemoedstoestand. Stress en andere emoties kunnen de eccriene zweetklieren op die manier aanzetten tot zweetproductie waarbij vooral de zweetklieren in ons gezicht en handpalmen worden geactiveerd.

De apocriene zweetklieren zijn de grotere zweetklieren waarvan de werking wordt beïnvloed door onder andere adrenaline. Ze bevinden zich onder meer bij de oksels en onze uitwendige geslachtsorganen. Het reukloze, olieachtige vocht dat ze uitscheiden gaat een verbinding aan met de bacteriën die zich altijd op onze huid bevinden. Dit geeft de onaangename zweetlucht als resultaat.


Maak nu een afspraakMaak nu een afspraak

Bel mij terug