Welke behandelingen bestaan er?

Welke behandelingen bestaan er?

Overmatig zweten kan op verschillende manieren behandeld worden. De meest eenvoudige methode is het gebruik van een deodorant. Dit werkt slechts matig en bestrijdt enkel de symptomen. Om het zweten daadwerkelijk te verminderen dient de zweetproductie beïnvloed te worden. Dit kan door óf enerzijds de werking van de zweetklier te verminderen óf anderzijds de zweetklier volledig te verwijderen. Dat kan op verschillende manieren gebeuren, met wisselende resultaten of ingrijpende gevolgen van dien.


Maak nu een afspraak

Behandelmethodes

Behandelmethode 1: Miradry
De revolutionaire miraDry behandeling is dé nieuwe levenslange oplossing tegen hyperhidrose (overmatig zweten). Het is een veilige en niet-invasieve behandeling die okselzweten blijvend vermindert. De miraDry is goedgekeurd door de FDA en heeft het CE-keurmerk. 

De behandeling biedt een complete oplossing voor overmatig zweten en is veilig, snel en effectief. Middels gecontroleerde elektromagnetische energie kunnen zweetklieren direct en blijvend worden uitgeschakeld. 

Behandelmethode 2: Botox injecties 
Om zweten te stoppen worden er kleine hoeveelheden Botox (botuline toxine) met kleine injecties in de huid gespoten. Botuline toxine is een zenuwgif dat wordt geproduceerd door de botulinebacterie. Het middel werkt op de zenuwuiteinden en blokkeert de signalen die de zweetklieren aanzetten tot productie van transpiratievocht. Hoewel het zweten daarmee effectief wordt verminderd, biedt deze behandeling slechts kortdurend resultaat. Na enkele maanden, variërend per persoon, moet de therapie worden herhaald. Na enkele maanden groeien nieuwe zenuwuiteinden aan die de geblokkeerde zenuwuiteinden vervangen. Indien je met name last hebt van een nare transpiratie geur, zul je merken dat injecties met Botox hier praktisch niets aan verandert. Dit komt doordat Botox alleen de eccriene zweetklieren beïnvloedt en niet de apocriene klieren. Deze apocriene klieren zijn verantwoordelijk voor de typische zweetgeur.

Behandelmethode 3: Operatie (endoscopische thoracale sympathectomie) 
Bij een endoscopische thoracale sympathectomie wordt tijdens een operatie in de borstholte de werking van de sympathische zenuwen geblokkeerd door middel van een clip op de zenuw of door de zenuw simpelweg door te snijden. Het is een relatief bevredigende methode, maar het resultaat is, net als bij Botox injecties, slechts tijdelijk van aard. Bovendien kunnen er serieuze complicaties ontstaan tijdens een operatieve ingreep, zoals infecties en onbedoelde zenuwschade. Een ander nadeel van deze behandeling is het zogenaamde compensatiezweten. Dit betekent dat de zweetklieren elders de zweetcapaciteit van de armen overnemen. Veel patiënten klagen na de operatie van toegenomen zweetvorming op rug, buik of voorhoofd.

Behandelmethode 4: Injectie met fenol
Een andere manier om zenuwuiteinden te blokkeren is door fenol ter plaatse te injecteren. We noemen deze behandeling percutane sympathectomie. Het biedt net als de andere technieken waarbij de sympathische zenuwen worden geblokkeerd, slechts een tijdelijke verbetering. 

Behandelmethode 5: Wegzuigen van zweetklieren (hydrosuctie) 
Het mechanisme van hydrosuctie lijkt veel op liposuctie. Hierbij wordt ongeveer één derde van het aantal zweetklieren verwijderd door deze onderhuids weg te zuigen. Het resultaat is een blijvende vermindering van het zweten, omdat de zweetklieren daadwerkelijk worden verwijderd. De behandeling is echter niet zonder gevaren en is pijnlijker en minder effectief dan de miraDry procedure. 

Behandelmethode 6: Zweetklier excisie of curettage 
Een zweetklier excisie houdt in dat operatief de huid wordt opengesneden en vervolgens alle zweetklieren worden weggesneden. Het is een effectieve ingreep die echter gepaard gaat met veel pijn en er ontstaan na de ingreep forse littekens. Bij de zweetklier curretage worden de zweetklieren weg geschraapt, zonder dat er extra huid wordt weggesneden. De resultaten van deze behandeling lopen nogal uiteen, de ingreep is vaak pijnlijk zijn en gaat gepaard met littekenvorming. Beide procedures worden door de specialisten van Ceulen Klinieken uitgevoerd.


Onze specialisten

  • Roeland Ceulen 1e foto.jpg
    Dr. Roeland Ceulen
    Dermatoloog
  • Judith Vermazeren 1e foto.jpg
    Judith Vermazeren
    Dermatoloog


Maak nu een afspraak

Bel mij terug